​
Inainte de Noeme a fost Guxt
Trei surori si un restaurant. Mai intai a fost Bistro Guxt, restaurantul in care timp de 2 ani am vrut sa vedem ce se intampla cand pasiunea dintr-un hobby devine ingredientul principal al unui business. Si pentru ca a iesit ceva bun si multor oameni le-a placut am decis sa ducem totul la un nivel care sa ne reprezinte identitatea si valorile noastre. Bistro Guxt s-a dat de trei ori peste cap si a aparut Noeme, un restaurant cu o bucătărie rafinată neastâmpărată, prin care ne propunem să aducem mai multă relaxare pe scena de fine dining din Capitală. Aceeasi echipa in care fiecare dintre noi crede in sustenabilitate si responsabilitatea pentru oameni, mediu inconjurator si ingrediente. Noua noastra casa este o vilă istorică cu o arhitectură în stil eclectic, situată in cartierul evreiesc.
​
Before Noeme there was Guxt
We are Alice, Carmen and Lacramioara. Three sisters and a restaurant. We started with Bistro Guxt, the restaurant where we tried to see what happens when passion becomes the main ingredient of a business. Something good came out of it and this encouraged us to elevate the experience to a level which better represents our identity and values. It took a magic touch and Bistro Guxt evolved into Noeme, a casual refined dining restaurant where we aim at relaxing the fine dining landscape of Bucharest. Same team where each of us is a strong believer in sustainability and responsibility for people, environment and ingredients. Our new home is a historical vila with an eclectic architecture which was recently rebuilt thus signalling the revival of the old Jewish neighbourhood.
Despre surorile Diaconu
​
Bucătăria Noeme este condusă de Carmen, care, în 2019, È™i-a văzut calitățile recunoscute oficial, fiind nominalizată la premiile Gault et Millau, Woman Chef of the Year. Alice are un rol dublu, Pastry Chef si Managing Director. Din poziÈ›ia de ‘business angel’, Lăcrămioara deschide astfel seria de iniÈ›iative antreprenoriale după ce, timp de 20 ani, a lucrat în mediul corporatist. In plus, ea are si rolul de wine curator.
​
About Diaconu sisters
​
Noeme kitchen is headed by Carmen, who was nominated in 2019 by Gault et Millau in the category Woman Chef of the Year. Alice has a double role, Pastry Chef and Managing Director. Lăcrămioara acts as ‘business angel’ and wine curator.
Despre Valorile noastre
​
Libertate de exprimare. Suntem proprii noÈ™tri È™efi È™i ne bucurăm de mai multă libertate decât au alte restaurante. Acest lucru se vede în creativitatea culinară, libertatea de exprimare (implicăm angajaÈ›ii în decizii, îi încurajăm să dea feedback), dress-code flexibil pentru clienÈ›i (cu excepÈ›ia pantalonilor scurÈ›i).
Respectul față de sursă. Am moÈ™tenit latura artistică de la sursa noastră - părinÈ›ii - de la care am preluat È™i onestitatea, È™i respectul. AÈ™a cum ne-au susÈ›inut ei pe noi, vrem să susÈ›inem È™i noi comunitatea locală: de la producători – fermieri de toate tipurile, mestesugari, artisti, crame, berarii, producatori de sucuri sau distilerii - la forÈ›a de muncă pe care o pregătim. Sprijinim È™i construim comunitatea ca o sursă de bunăstare. Avem respect față de ingredient căruia îi dăm cea mai bună metodă de preparare È™i prezentare. Respectul față de sursă înseamnă È™i că evităm risipa. Nu punem accent pe plating până la a arunca părÈ›i din ingrediente doar pentru că sunt inestetice.
Corectitudine È™i transparență. What you see (and what we say) is what you get. Nu vom „rotunji” în sus realitatea în favoarea noastră, doar pentru că aÈ™a dă bine în comunicare. Dacă avem un ingredient importat (ex: ulei de măsline) È™i 9 locale, nu vom zice „doar ingrediente locale”. Oferim clienÈ›ilor valoarea corectă pentru banii primiÈ›i È™i angajaÈ›ilor educaÈ›ie pentru ceea ce le cerem. Nu discriminăm.
Familiaritate. Începe cu povestea noastră È™i continuă cu atmosfera din restaurant. Recreăm sentimentul de „bine ca acasă”. Open, cald, personal, direct.
Rigoare. Pentru că suntem și owneri și manageri, in permanenta conectate la activitatile firmei ceea ce conduce la un control bun asupra proceselor cheie. Avem o atentie ridicata asupra sigurantei, igienei si calitatii precum si a situatiei financiare.
​
Our values
​
Freedom of expression. We are our own bosses and we create room for expression to all our stakeholders, team members or clients. Simple things like feedback or flexible dress code lead to creativity, engagement and good mood.
Respect for the source. We inherited from our parents not only the artistic skills but also key values like honesty and respect. The support we have received from our parents is an inspiration for us to mirror it in the same way when it comes to our community: suppliers – farmers of all kinds, craftsmen, artists, wineries or craft breweries, soft drink producers or distilleries – and our team members. A strong community is a source of wealth for all. We respect the ingredient by finding the best way to prepare and present it. We avoid losses by not focusing on plating with the price of throwing away some less aestethic parts.
Correctness and transparency. What you see (and what we say) is what you get. We will not „round up” the reality in our favour just to show off. If we have an imported ingredient (e.g. olive oil) and 9 locally sources, we will not pretend we have „only local ingredients”. We offer to our customers the right value for the money and eduction to our employees who are there for us. We do not discriminate.
Familiar atmosphere. It starts with our story and continues with the atmosphere in the restaurant. We recreate the feel of „good to be home”. Open, warm, personal, direct.
Rigour. We are owners and managers, permanently connected to the business which translates in strong control over the key processes. We have a clear focus on safety, hygiene, quality as well as good financial health of the business.
Despre numele Noeme
​
Întrebările noastre preferate - what if È™i why not – ne fac să aducem mereu ceva nou în meniu, spre surpriza È™i încântarea oaspeÈ›ilor care sunt astfel invitati sa devina exploratori culinari. Numele Noeme vine chiar de aici – din preaplinul de idei care-È™i face loc la noi în bucătărie (Noema in greaca veche are semnificatia de gand, idee, concept).
​
Why the name Noeme?
​
Our favourite questions - what if È™i why not – lead to a highly dynamic menu. We like it, our guest love it as we all become culinary explorers. The name Noeme comes from the wealth of ideas continuously produced in our kitchen. Noema in old Greek means idea, thought, concept.
Despre restaurant
​
Deoarece ne-am dorit ca experienÈ›a oferită clienÈ›ilor să se întâmple într-o locaÈ›ie elegantă, a fost importantă găsirea unei clădiri cu istorie, dar care, dincolo de aspect, să ofere spaÈ›iul necesar atât pentru sala de dining, cât È™i pentru infrastructura È™i echipamentele de ultimă generaÈ›ie necesare într-un restaurant de acest gen. A fost dificil, nu sunt multe locaÈ›ii în BucureÈ™ti care să îndeplinească aceste condiÈ›ii, însă am găsit varianta ideală. Noul restaurant are 60 de locuri È™i se întinde pe două etaje, cu o suprafaţă totală de aproximativ 250 metri pătraÈ›i. Cladirea se afla in una dintre cele mai vechi zone din Bucuresti, cartierul evreiesc.
​
About the restaurant
​
It was our clear wish to welcome our customers in an historical building with both elegance and homey atmosphere. Equally important was to have the balance between the space and the infrastructure where we could make use of the modern technology we planned to invest in. There are not too many locations in Bucharest to tick all the boxes but we are very please we found it. The restaurant has 60 places and spreads over two floors with a total area of cca 250 sqm. It is located in one of the oldest areas of the city, the Jewish neighborhood.